середа, 30 серпня 2023 р.

Щороку 30 серпня світ відзначає Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. 


           Це день, створений для того, щоб привернути увагу до долі осіб, ув'язнених у місцях  з поганими умовами, невідомих їхнім родичам та/або законним представникам. Для України вже дев’ятий рік поспіль цей день має особливо трагічне забарвлення, а з початком повномасштабного вторгнення росії привертає ще більшу увагу міжнародної спільноти до скоєних агресором злочинів. І дана ситуація має архіглобальний характер, адже наразі неможливо підрахувати точну кількість насильницьки зниклих українців.

Ця дата була встановлена відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН № 65/209 від 21 грудня 2010 року. Так, документ транслює глибоку стурбованість, зокрема пов’язану із збільшенням числа недобровільних або насильницьких зникнень в різних регіонах світу, пов’язаних з затриманнями, арештами або викраданнями, зростаючим числом повідомлень про переслідування, жорстоке поводження і залякування родичів зниклих осіб або свідків подібних злочинів.

Першим міжнародно-правовим актом, яким гарантується абсолютне право людини не піддаватися насильницьким зникненням, стала Міжнародна конвенція про захист усіх осіб від насильницьких зникнень. Україна приєдналась до цієї Конвенції в 2015 році, та разом з тим виникла необхідність внесення низки змін до національного законодавства. 

Зокрема, було прийнято Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2505-19#Text, який визначає зниклою безвісти за особливих обставин ту особу, яка зникла безвісти у зв’язку із:

· збройним конфліктом;

· воєнними діями;

· тимчасовою окупацією частини території України;

· надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

В України правовий статус осіб, зниклих безвісти, визначається Законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» (далі – Закон), який також забезпечує правове регулювання відносин, пов’язаних із встановленням та обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб та їхніх родичів.

З метою забезпечення координації діяльності державних органів, уповноважених на облік та/або розшук осіб, зниклих безвісти, у тому числі розшук осіб, зниклих безвісти зв’язку з війною росії проти України, яка триває більше 8 років або у зв’язку з надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру або іншими подіями, що можуть спричинити масову загибель людей при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України працює Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, на якого покладено повноваження щодо координації розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та вирішення інших пов’язаних з цим питань.

Уповноважений координує кол-центр з розшуку зниклих безвісти військовослужбовців і цивільних осіб. Він співпрацює з Національним Інформаційним Бюро при Мінреінтеграції, у питаннях інформації щодо зниклих безвісти.

Алгоритм дій щоб повідомити про зниклу людину:

зателефонуте на “гарячу лінію” кол-центру 0 800 339 247 з понеділка по п’ятницю з 9:00-18:00.

У суботу і неділю кол-центр працює у віддаленому режимі.

Інформація приймається у вигляді повідомлень на номер 095 896 0421 у вайбер та телеграм.

Для зв’язку з працівниками кол-центру можна скористатися електронною адресою: war2022people@gmail.com.

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Спроба підліткознавства воєнного часу від Світлани Ройз.             Спроба Підліткознавства воєнного часу. Я давно обіцяла написати цей ма...