суботу, 21 січня 2023 р.


Міжнародний день обіймів. 
Міжнародний день обіймів у світі відзначають щороку 21 січня. Це доволі незвичне та позитивне свято, оскільки в цей день люди можуть обіймати один одного. Цікаво, що обійняти можна не тільки рідну людину, але й випадкового прохожого.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОБІЙМІВ?

Міжнародний день обіймів був започаткований 21 січня 1986 року в США (штат Мічиган). Таку незвичайну ідею підкинув пастор однієї з протестантських церков – Кевін Заборні. Він стверджував, що американці поводять себе надто стримано та не проявляють своїх почуттів. Таким чином люди намагаються відгородити себе від інших та зберегти свою недоторканість. Дехто взагалі вважає дотики панібратськими відносинами, недопустимими у спілкуванні з незнайомцями. А левова частка людей соромиться виявляти свої почуття на публіці.

Започатковане у вузькому колі свято спочатку набуло національних масштабів, а пізніше розповсюдилося усім світом.

12 ОБІЙМІВ НА ДЕНЬ
Люди як правило не замислюються над тим, скільки разів на день вони здійснюють акт обіймів. Проте є певна квота, яка допомагає нам зростати та розвиватися. Вчені стверджують, що для виживання людина потребує чотирьох обіймів в день, для почуття безпеки – 8, а для розвитку – 12. Здається, що це занадто багато, але ми можемо досягати цих результатів, навіть не задумуючись. Просто необхідно використовувати кожну нагоду для обіймів – обіймати своїх дітей, коханих, рідних, колег та знайомих.

ЗНЯТТЯ НАПРУГИ
У дослідженні 2015 року, у якому взяли участь 404 здорових дорослих, дослідники з Університету Карнегі-Меллона виявили, що соціальна підтримка та обійми можуть захистити людину від застуди після її контакту з вірусом. Люди, які відчували більшу соціальну підтримку, рідше хворіли на застуду. Дослідники також підрахували, що ефект обіймів на 32% пом’якшує стрес. Навіть ті застуджені, які відчували більшу соціальну підтримку та отримували більше обіймів від близьких, мали менш виражені симптоми.

20 СЕКУНД ІДЕАЛЬНИХ ОБІЙМІВ
Попри те, що в середньому одні обійми з другом або членом сім’ї складають близько 3 секунд (швидкі обійми перед продовженням розмови), для здоров’я корисними є довші обійми – від 20 секунд.  Під час обіймів в організмі виділяється окситоцин – гормон, який розслабляє та знижує тривожність. Його часто називають «гормоном обіймів». Вивільняючись протягом 20 секунд обіймів, цей гормон знижує кров’яний тиск та зменшує гормон стресу норадреналін.

ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД СТРАХУ
Вчені виявили, що обійми – навіть, якщо це були просто неживі предмети, як плюшевий ведмедик – допомагають заспокоїти внутрішні страхи. Міжособистісний дотик – настільки потужний механізм, що навіть предмети, які можуть імітувати дотик іншої людини, допомагають прищепити відчуття спокою та небезпеки.
#обійми #напруга #страх #підтримка #оксітоцин

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Спроба підліткознавства воєнного часу від Світлани Ройз.             Спроба Підліткознавства воєнного часу. Я давно обіцяла написати цей ма...