середу, 15 березня 2023 р.


 СТАДІЇ ПРИЙНЯТТЯ СИТУАЦІЇ

Життєвий шлях кожної людини складається не тільки зі щасливих подій - на жаль, ми не можемо прожити життя, не зіткнувшись з проблемами, труднощами і розчаруваннями (наприклад, зміна стратегії компанії, скорочення, розставання або смерть рідної людини). Однак далеко не всі можуть спокійно і стійко подолати подібні ситуації.

За великим рахунком, будь-який життєвий процес, алгоритм або комбінація складається з декількох етапів.

Першим вченим, який розкрив питання про стадії прийняття неминучої ситуації, була Елізабет Росс (08.07.1926 - 24.08.2004) - доктор і психіатр, яка працювала в США. Вона розгрупувала дані стадії, докладно описала кожну з них у своїй книзі «Про смерть і вмирання».

1️⃣  ЗАПЕРЕЧЕННЯ

Характеризується як відмова від розуміння того, що сталося.

Стадія нетривала. Людина ніби завмирає. Це дозволяє «не зійти з розуму», дає час свідомості почати пропорційно і поетапно сприймати інформацію, обробляти її і робити відповідні висновки.

Дана стадія небезпечна тим, що людина може ігнорувати не тільки зовнішні події, а й свій внутрішній стан.

📣 Чим допомогти людині? Дуже обережно повернути її до реальності, дати час для розуміння змін.

2️⃣  ГНІВ

Людина починає розуміти, що проблема є, вона реальна і досить серйозна. Даний відрізок прийняття проблеми є одним з найважчих.

Саме на цьому етапі важливо розуміти, що гнів у людей викликають не зміни самі по собі, а ті втрати, які вони несуть за собою.

В даний момент, людина думає, що її ніхто не розуміє і не проявляє необхідного співчуття. Це ще більше підвищує сплески агресії.

Небезпека цієї стадії в тому, що неконтрольована агресія може зіпсувати відносини з оточуючими.

📣 Чим допомогти людині? Усвідомити, що гнів і агресію не слід утримувати в собі, їх необхідно скеровувати в інше русло.

3️⃣  ТОРГ

На даному етапі суб'єкт живить себе надією, що ситуацію, яка склалася ще можна виправити, якщо вчинить будь-які дії для цього. Це спроба відкласти неминуче.

Торг - це ознака того, що люди вже починають дивитися в бік майбутнього. Вони ще не розлучилися зі своїми страхами, але вже шукають нові можливості і йдуть на переговори.

Небезпека цієї стадії може бути в тому, що людина тішить себе ілюзією, що незабаром проблема вирішиться і все повернеться на круги своя і, в зв'язку з цим, починає проявляти певну активність.

📣 Чим допомогти людині? Спрямовувати енергію в позитивне русло; стимулювати мозкові штурми; допомагати оцінити ситуацію і можливості, що відкриваються по-новому.

4️⃣  ДЕПРЕСІЯ

Якщо попередня стадія має негативний результат, люди будуть перебувати в стані пригніченості, депресії, невпевненості в майбутньому і відсутність енергії. Фаза депресії є однією з найважчих і, найчастіше, затяжних.

В даному стані багато людей замикаються в собі: намагаються сидіти вдома, не з'являтися на вулиці або в суспільстві, припиняють стежити за своїм зовнішнім виглядом і здоров'ям. Однак є і категорія людей, які більш ніж «живі» в соціумі: комунікують з друзями і активно працюють, але при цьому щодня страждають.

📣 Чим допомогти людині? Визнати існуючі складнощі і проблеми; усунути ті страхи, сумніви і вагання, що лишилися. Шукати шляхи виходу з депресивного стану, підтримати будь-які спроби активних дій і забезпечити позитивний зворотний зв'язок.

5️⃣  ПРИЙНЯТТЯ

Смирення або прийняття неминучого горя - це не визнання того, що ваша життя жахливе і більше не має сенсу. Процес смирення має на увазі усвідомлення того, що дана проблема не дає вам далі жити нормальним життям і необхідно переступити через неї, щоб жити і розвиватися далі.

Іншими словами, прийняти неминуче просто необхідно, щоб життя заграла яскравими фарбами і пройти цю стадію людина має вже сама. Найважливіше усвідомити просту істину - проблему, на яку ви не в змозі вплинути, слід відпустити.

❗️ Знання теорії п'яти стадій, не допоможе вам безболісно прожити проблему або просто викинути її з голови. Але розуміння на якій стадії ви знаходитеся і чого вам чекати від вашого розуму, допоможе подолати настільки важкий відрізок більш швидко і без серйозних наслідків.

Пізніше колега доктора Кюблер-Росс Девід Кесслер за згодою її рідних додав до п'яти стадій 6️⃣  : розуміння того, що все, що робиться, має сенс.

"До розуміння можна прийти мільйоном різних шляхів. Скажімо, я став краще, переживши втрату коханої людини. Може бути, мій коханий чоловік пішов з життя не так, як це повинно було б статися, і я можу постаратися зробити світ кращим, щоб такого не траплялося з іншими", - говорить Девід Кессл

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Спроба підліткознавства воєнного часу від Світлани Ройз.             Спроба Підліткознавства воєнного часу. Я давно обіцяла написати цей ма...